Dacă ”Vox populi, Vox dei”, atunci guvernul român ar trebui sa tina cont de perceptia publică favorabilă privind tranzitia spre o economie verde in care accentul sa fie pus pe refolosire, reparare, reciclare.

Specialisti din mediul academic spun clar  ca ” în acest moment, în spațiul public românesc, sunt curente de opinie favorabile accelerării proceselor de trecere de la economia liniară la economia circulară și ca există suport public masiv pentru măsuri menite să protejeze mediul.” (prof. univ. dr.Ioan Hossu- Babes Bolyai University)

Cifrele sunt evidente: 78,9% dintre români sunt de părere că schimbările climatice sunt reale și produc efecte vizibile,

43,2% dintre respondenți spun că atunci când cumpără un produs sau un serviciu iau întotdeauna în considerare elemente precum ambalajul reutilizabil sau reciclabil, sau eforturile companiei producătoare pentru protecția mediului. 41,8% declară că fac acest lucru doar uneori, iar 14,5% niciodată.

92,3% dintre români    declară că ar fi dispuși să se întoarcă cu ambalajele sau alte deșeuri la magazin sau într-un centru de colectare separată modern, în timp ce  doar 7,6% declară contrariul,   și ar fi siguri că deșeurile sunt reciclate.

75,6% dintre respondenți ar fi de acord să plătească mai mult pentru a cumpăra produse reciclabile, 23,6% nu ar fi de acord.

 

Noi, Verzii consideram ca este un moment foarte bun pentru ca agenda guvernamentala sa fie centrata pe tranzitia catre economia circulară.

Te-ar putea interesa și

Agenda publică trebuie pusă în acord cu suport public pentru accelerarea proceselor de trecere la economia verde

Citește și