În România urbană bicicleta este văzută, cel mai adesea, drept mijloc de recreere pentru copii și rareori un mijloc de deplasare.  Această situație este determinată de factori multipli incluzând aici atât aspecte obiective legate de infrastructura de deplasare a bicicliștilor dar și de atitudinea generală a populației cu privire la acest mijloc de deplasare.

Prin acest proiect Institutul Verde își propune să identifice principalele blocaje în calea utilizării bicicletei ca mijloc de transport și să elaboreze un set de propuneri concrete pentru a face din București un oraș mai prietenoImage result for bicycle parkings pentru bicicliști.

 

Activități

  1. Studiu privind bariere in calea utilizării bicicletelor. Avem în vedere realizarea unui sondaj pe un eșantion de minim 1100 de persoane cu reprezentativitate pentru municipiul București.  Sondajul va acoperi o teme multiple legate de barierele si soluțiile ce pot încuraja utilizarea bicicletelor ca mijloc de transport.  O propunere de teme și întrebări pentru acest sondaj este atasată în anexă.
  2. Promovarea studiului – Conferință și comunicat de presă pentru promovarea rezultatelor studiului.
  3. Redactarea unui set de propuneri concrete pentru a face din București un oraș mai prietenos pentru bicicliști. Propunerile vor fi realizate pornind de la concluziile studiului privind disponibilitatea de utilizare a bicicletelor.
  4. Crearea unei coaliții de suport pentru promovarea propunerilor. (ONGuri și cetățeni). Propunerile de masuri pentru a face din București un oraș prietenos cu bicicliștii vor fi promovate online și pe siteuri de petiții.  Miza acestui demers este de a realiza un suport social cât mai amplu pentru măsurile propuse.
  5. Promovarea măsurilor la nivelul PMB și a primăriilor de sector. Propunerile de accesibilizare a Bucureștiului pentru bicicliști vor fi transmise si prezentate in întâlniri directe atât la PMB cat și la primăriile de sector.  Documentul cu propunerile de măsuri va fi transmis către toate partidele politice reprezentate la nivelul Consiliului Local al Municipiului București și al primăriilor de sector.
Te-ar putea interesa și