România este pe ultimele locuri in UE la valorificarea IA in administratie, dar si in activitatea companiilor.
Colectarea si analiza datelor ar ajuta la modernizarea serviciilor publice dar si a acelor private, la o mobilitate mai prietenoasa cu mediul si la o economisire substantiala de resurse inclusiv energie.
Marile orase din România ar trebui sa creasca ritmul devenirii lor ca smart city integrand bunele practici in acest sens, existente de exemplu, in Barcelona oras condus de Ada Colau o primarita apartinand unei formatiuni de stanga verde Barcelona en Comu.
In al doilea oras al Spaniei sunt 500 de seturi de senzori care configureaza un diagnostic corect al comunitatii, extrem de util in privinta masurilor catre trebuie luate pentru rezolvarea marilor probleme legate de trafic, efecte ale schimbarilor climatice, inechitati sociale, migratie etc.
Bugetarea participativă este consolidată de la an la an, astfel incat, cetatenii pot decide asupra destinatiei unor sume tot mai mari din bugetul local.
In Barcelona se castiga de la an la an tot mai multe spatii publice care sunt luate de la masini si redate oamenilor pentru mersul pe jos sau pe biciclete/ trotinete.