radioactiveInstitutul Verde și-a focalizat atenția în ultimele luni pe procesul consultării și informării publice asupra proiectului de construire a unui depozit de deșeuri radioactive la 4 kilometri de granița sudică a țării noastre (Radiana – Kozlodui, Bulgaria).

Riscurile și impactul unui proiect de asemenea natură reprezintă o temă de interes național și dorim să venim în întâmpinarea cetățenilor români cu informații relevante pe marginea subiectului.

Conform prevedirilor Convenției ESPOO, România – prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – participă la procedura de evaluare a impactului asupra mediului în context transfrontalier.

Ca stat vecin și direct vizat de un astfel de proiect, considerăm imperativca atât autoritățile, cât și societatea civilă să analizeze și să disemineze informațiile cu privire la depozitul de deșeuri periculoase în rândurile unui număr cât mai consistent al românilor.

Din păcate, până în acest moment subiectul a fost tratat cu inconsistență de mass media centrale. Până în acest moment doar în județul Dolj (acolo unde presa și societatea civilă au menținut viu subiectul pe agenda publică) putem vorbi despre un public care a fost informat și consultat pe marginea temei.

Organizarea unei serii de evenimente (conferințe, dezbateri, seminarii, campanii de conștientizare etc.) pe subiectul construirii depozitului de deșeuri radioactive este o obligație pe care organizațiile de mediu din țara noastră trebuie să și-o asume.

De aceea, Institutul Verde organizează o în data de 29 iunie, începând cu ora 16.30 o primă întâlnire cu actorii implicați până acum în informarea și consultarea populației locale. Evenimentul va avea loc la Spațiul Public European, strada Vasile Lascăr numărul 31, sector 2, București.

Agenda evenimentului nu este încă finalizată, dar structura dorită este cea prezentată este cea de mai jos:

1. Prezentarea contextului și a procedurilor urmate până acum de România în cazul proiectului de construire a unui depozit de deșeuri radioactive la Radiana (Kozlodui), Bulgaria – moderator Institutul Verde. (5 min)
2. Punctul de vedere al organizațiilor neguvernamentale Grupul de Acțiune Civică Craiova și Asociația Civică pentru Viață (asociații participante la dezbaterile publice locale pe tema proiectului depozitului de deșeuri radioactive pe malul opus localității Bechet, Dolj). De asemenea, aceste asociații au fost inițiatoarele strângerii de semnături pentru organizarea unui referendum local (Craiova) pentru consultarea populației cu privire la acest proiect. – invitat Luminița Șimoiu (Lector Doctor Inginer – Facultatea de Matematică și Științele Naturii – Universitatea din Craiova) (25 min)
3. Punctul de vedere a unui specialist – invitat Dan Ilincioiu (Profesor universitar la Facultatea de Mecanică – Universitatea din Craiova, Doctor inginer în științe tehnice – rezistența materialelor) (25 min)
4. Punctul de vedere al Ministerului Mediului (25 min)
5. Punctul de vedere al Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social. (15 min)
6. Concluzii și sesiune Q&A. (15 min)

Moderator: Ciprian Ciocan – Institutul Verde
Accesul la acest eveniment este gratuit.

Te-ar putea interesa și