Indexul Viitorului Verde (en. The Green Future Index) este un clasament realizat de către MIT Technology Review Insights, care cuprinde 76 de țări și teritorii cu privire la progresul și angajamentul lor față de construirea unui viitor cu emisii reduse de carbon. Indexul apreciază gradul în care economiile lor se îndreaptă către energie curată, industrie, agricultură și societate prin inovare, politici și investiții în surse regenerabile.

Cercetarea pentru The Green Future Index 2022 s-a încheiat în ianuarie 2022, înainte de invazia rusă a Ucrainei. Acest conflict probabil va avea implicații de anvergură pentru eforturile de sustenabilitate ale țărilor din întreaga lume. Ne putem aștepta ca climatul economic, social și politic să continue să se schimbe.

Poziția României în The Green Future Index

România se află pe locul 47 în Indexul Viitorului Verde, ediția 2022. Cu 287 Kg per capita, deșeurile municipale ale României sunt aproape la jumătate față de media Uniunii Europene, cu mențiunea că volumul de reciclare al plasticului de 45%  depășește ușor media EU de 42%.

Defalcarea scorului

  • Poziție în clasamentul general 47
  • Pentru emisiile de CO2 59
  • Tranziția către energie regenerabilă 66
  • Societate verde 67
  • Inovație 67
  • Politică de mediu 28

Metodologie: Indicele Viitorului Verde în 2022

Indexul viitorului verde 2022 este al doilea clasament comparativ anual cuprinzând 76 de națiuni și teritorii (aproximativ 95% din PIB-ul global) cu privire la capacitatea lor de a dezvolta un viitor durabil, cu emisii scăzute de carbon. Indicele a fost dezvoltat prin procese profunde de cercetare primară și secundară. Cercetarea secundară a inclus consultarea a câteva sute de articole, rapoarte de cercetare și lucrări din literatura științifică și reviste de știri și analize juridice. Cercetarea primară a fost efectuată prin mai mult de 20 de interviuri aprofundate cu experți la nivel mondial în domeniul schimbărilor climatice, energiei verzi și tehnologiilor de decarbonizare.

Procesul de cercetare a implicat evaluarea și selecția a 22 de seturi distincte de date la nivel de țară pentru a cuprinde toți indicatorii relevanți. Datele provin dintr-o gamă largă de surse disponibile public, inclusiv Agenția Internațională pentru Energie (IEA), Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă, Banca Mondială, Asociația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale și Climate Action Tracker (CAT).

Seturile de date au fost transformate în scoruri clasificate în unul din două moduri. Pentru valorile cantitative, cum ar fi ratele de creștere sau valorile, fiecare punct de date pentru fiecare țară a fost mărit sau micșorat folosind normalizarea minim-maxim, pentru a dezvolta o gamă de scoruri în toate țările pentru acel indicator. Pentru datele care au fost în mare parte calitative sau non-standard, a fost dezvoltat un sistem de clasificare  atribuind fiecărei țări un scor. Odată ce toți cei 22 de indicatori au fost stabiliți, aceștia au fost organizați în cinci piloni separați. Structura acestei a doua ediții a Indexului Viitorului Verde rămâne în mare parte aceeași cu cea a ediției din 2021.

Acest pilon măsoară cât de eficient își reduc țările emisiile de dioxid de carbon în ansamblu, precum și în sectoarele cheie. Indicatorii din cadrul acestui pilon sunt:

  • Emisiile totale de dioxid de carbon în 2019, în milioane de tone, raportate la PIB
  • Modificarea medie anuală a emisiilor de dioxid de carbon între 2014 și 2019, atât în ​​total, cât și pentru fiecare dintre sectoarele industriei, transporturilor și agriculturii

Acest pilon evaluează contribuția și rata de creștere a surselor de energie regenerabilă, iar acum include energia nucleară. Indicatorii din cadrul acestui pilon sunt:

  • Creșterea producției de energie regenerabilă în gigawați-oră între 2014 și 2019
  • Procentul pe care l-a constituit energia din surse regenerabile în consumul final de energie în 2018
  • Creșterea producției de energie nucleară în gigawați-oră între 2014 și 2019
  • Procentul pe care l-a reprezentat energia din generarea nucleară în consumul final de energie în 2018

Acest pilon măsoară eforturile depuse de guvern, industrie și societate pentru a promova practicile ecologice. Indicatorii măsoară:

  • Numărul de clădiri verzi certificate LEED în 2020, per milion de populație urbană
  • Procentul de deșeuri solide care este reciclată ca procent din totalul deșeurilor gestionate
  • Schimbarea netă a împăduririi între 2015 și 2020: un indicator care combină modificarea suprafeței terenurilor împădurite prin creșterea primară regenerată în mod natural și schimbările prin proiectele de împădurire planificate
  • Stocul de vehicule electrice de pasageri per milion de populație urbană în 2020

Acest pilon măsoară mediul de inovare pentru construirea unui viitor cu emisii reduse de carbon, cum ar fi pătrunderea relativă a brevetelor ecologice, investițiile în energie curată transfrontalieră.

Referințe și drepturi de autor

Textul din acest articol este preluat și adaptat de pe technologyreview.com

Te-ar putea interesa și