Act GREEN, think like a TEAM!

Proiectul nostru, The Green Team, reprezintă un concept inovativ de petrecere a timpului liber și de educare, dedicat copiilor și tinerilor, prin evenimente axate pe trai responsabil, activități de grup și implicare activă.

Motivație

Urmărind modalitățile și nevoile de petrecere a timpului liber la nivelul copiilor si tinerilor, remarcăm (1) nevoia de siguranță și accesibilitate; (2) lipsa opțiunilor în petrecerea timpului liber pe o infrastructură educativă sau într-un cadru organizat în care să fie stimulate creativitatea, simțul civic, dorința de a învăța lucruri noi și comunicarea; (3) lipsa dotărilor gratuite pentru petrecerea timpului liber potrivite pentru toate categoriile de vârstă; (4) concluziile analizelor sociologice, conform cărora în București este nevoie de dezvoltarea sectorului de servicii și infrastructură destinate petrecerii timpului liber.

Act GREEN, think like a TEAM! este un concept prin care ne dorim să reînviem participarea activa a tinerilor la viața comunității și sa aducem în centrul preocupărilor tuturor, conceptul de sustenabilitate, de acțiuni benefice durabile și mai ales, să avem în vedere, în toate acțiunile noastre, impactul asupra mediului înconjurător.

Cui ne adresăm

Ne adresăm elevilor între 11 și 18 ani, prin unitățile de învățământ publice sau private.

Prin implementarea The Green Team al Institutului Verde, ne dorim implementarea unui concept multidirecțional care să îmbine mai multe caracteristici, fiind atât de mediu, psihologic, educațional, educativ, cât și cultural. Astfel, vom contribui alături de finanțatori și parteneri la formarea unei societăți mai sănătoase.

Cum procedăm?

Elevii înscriși vor lua parte la ateliere și module educaționale, conform unui calendar de activități, urmând ca, la intervale regulate, să marcăm cele acumulate împreună, în cadrul unui eveniment.

Învățare prin participare

Proiectul nostru presupune acumularea și stăpânirea cunoștințelor de bază în subiectele alese prin implicarea directă a participanților la dezbateri, experimente de laborator, exerciții de conștientizare, activități în aer liber, exerciții de observație participativă și altele.

O relație de durată

Ne propunem să păstrăm legătura cu cei implicații în programul nostru, iar cei care doresc să se implice mai mult pot deveni ambasadori The Green Team. Ei vor putea participa, mai departe, la evenimente și programe speciale al institutului nostru. 

The Green Team

Subiecte

Violența domestică, bullying-ul, violența fizică, violența verbală, violența în societatea românească

Detalii în curând

Vorbim despre alimentatie sanatoasa, incurajarea producatorilor locali, identificarea surselor de hrana din proximitate, astfel incat transportul sa se faca pe distante cat mai mici, agricultura sustenabila, etc.

Ne propunem să oferim si câteva instrumente reale pentru adoptarea unui regim alimentar echilibrat, cu idei clare despre ce înseamnă cu adevărat să mănânci sănătos, de la citirea etichetei, la cantitatea și felul de apă băută zilnic, și până la exemple clare de tipuri de alimente care ar trebui să existe în meniul zilnic.

Ştim deja cu toţii că o minte sănătate sănătosă într-un corp sănătos reprezintă condiţia obligatorie pentru o viaţă armonioasă. Sănătatea minţii şi a trupului sunt susţinute printr-un stil de viaţă sănătos, cu o alimentaţie echilibrată, activitate fizică, timp liber petrecut în natură şi cu familia, citit, plimbat, toate astea menite să contrabalanseze ritmul nebun şi viaţa stresantă în care ne regăsim cu toţii în ultima vreme.

Atunci când mergeți la cumpărături gândiți-va că primul lucru pe care trebuie să îl faceți obligatoriu este citirea etichetei. Feriți-vă de E-uri, grăsimi vegetale hidrogenate (dacă nu se specifică „nehidrogenat”, nu cumpărați), zahăr, sare, amidon modificat, hormoni, nitrați și nitriți, glutamat de sodiu, acid citric, benzoat de sodiu etc. În general, de tot ce nu e din natură.

Cel mai grav lucru din toată această poveste este că schimbarea comportamentului alimentar se traduce prin din ce în ce mai mulți copii cu probleme de greutate, cu aspect fizic total nefiresc vârstei (grăsime abdominală foarte mare, sâni de la vârste fragede, celulită) și cu siguranță probleme de sănătate asociate obezității.

  • Conceptul de ENERGIE VERDE si dezvoltare tehnologica pe intelesul tuturor.
  • Circuitul in natura al bunurilor de larg consum, de la resursele consumate pentru producerea acestora pana la sfarsitul duratei lor de viata; ECONOMIA CIRCULARA, un concept care nu lasa ca lucrurile sa iasa din circuit, ci le readuce “la viata”.
  • Rolul POLITICILOR PUBLICE in implementarea unor masuri sustenabile pentru mediul inconjurator; este important ca educatia, simtul civic, legile si sanctiunile pentru incalcarea legilor sa mearga in paralel, astfel incat sa obtinem rezultate pe termen scurt si mediu.

Lipsa implicarii femeilor in procesul decizional, roluri de gen si stereotipuri perpetuate in societatea romaneasca, femeile in politica, femeile si piata muncii.

Importanta unei vieti comunitare cat mai active, a luarii deciziilor in cunostinta de cauza, a implicarii unor persoane responsabile in procesul de luare a deciziilor, prin exprimarea votului si prin cunoasterea drepturilor si obligatiilor cetatenesti.

Sportul este cel mai bun medicament şi ar trebui prescris fiecărei persoane pentru îmbunătăţirea sănătăţii, pentru longevitate şi pentru o stare de bine generală. Urmat cu regularitate, reduce costurile medicale de-a lungul vieţii, ajuta să ai un somn mai odihnitor şi creşte productivitatea în activităţile de zi cu zi. Este cel mai puternic” medicament” din lume şi este bine a fi urmat încă din perioada copilăriei şi a adolescenţei, pentru a deveni o parte firească din stilul de viaţă al fiecărui om.

Beneficiile directe ale exercițiilor fizice făcute in mod regulat se extind și la nivelul creierului. Numeroase studii au arătat o rată mai scăzuta de anxietate, depresie și pierdere de memorie, în comparație cu persoanele sedentare. În momentul de faţă activitatea fizică este cea mai cunoscută metodă de prevenire și de încetinire a progresiei demenței şi Alzheimerului. Oricine poate face exerciții fizice. Nu este nevoie de o frecvență extrem de mare pentru a simți beneficiile. Chiar și o doză mică de mișcare ajută extrem de mult. Colegiul American de Medicină Sportivă recomandă 150 de minute de exercițiu fizic pe săptămână – adică în jur de 30 de minute, de 5 ori pe săptămână. O frecvenţă mai mare aduce mai multe beneficii, dar 150 de minute pe săptămână pare a fi pragul ideal pentru majoritatea populației (sursa: csid.ro);

Am început! Dacă ești interesat ca unitatea ta de învățământ să participe la programul nostru, scrie-ne un mesaj.