RAPORT DE ACTIVITATE

2014

I. ACTIVITĂȚILE ECOLOGISTE ale Institutului Verde:

1. Protest Legea 101 
In data de 20 februarie Institutul Verde, alaturi de mai multe companii din industria reciclarii si a colectarii de deseuri, a organizat un protest fata de modificarea Legii 101/2006 (de salubrizare a localitatilor). Forma propusa de Parlamentul Romaniei crea cadrul legal si functional pentru ca unii dintre actorii de pe piata colectarii si reciclarii sa se bucure de exclusivitate. De asemenea, forma finala a legii nu a fost supusa dezbaterii publice si nici nu a primit aviz favorabil de la Consiliul Concurentei. La eveniment au luat parte 150 de participanti. 
2. Parteneriatul Institutului Verde cu Green European Foundation 
La inceputul anului Institutul Verde au contribuit cu doua articole la alcatuirea Ghidului de Bune Practici in implementarea de proiecte ecologice  la nivel european alcatuit de Green European Foundation. Materialele fac referire la conservarea biodiversitatii si la extinderea spatiilor verzi in arealele urbane. 
3. Protestul Institutului Verde fata de defrisarile din Bucuresti 
Reprezentantii Institutului Verde au participat activ la mai multe proteste fata de defrisarile masive care au loc in Bucuresti (Bulevardul Drumul Taberei, Şoseaua Colentina, Bulevardul Unirii sau din Parcul Tineretului). Cu aceasta ocazie am facut un apel către ONG-urile cu expertiză legislativă sau de mediu pentru alcătuirea unui grup de lucru care va avea ca scop reviziuirea legii 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor. 
4. COALITIA DE MEDIU -Scrisoare deschisa Ministerul Mediului si a Schimbarilor Climatice
Institutul Verde, alaturi de alte 43 de ONG-uri din Coalitia de Mediu, au formulat si transmis o scrisoare deschisa la data de 31 martie catre ministrul Attila Korodi prin care s-a solicitat elaborarea de urgenta a normelor de utilizare a raportarii online a deseurilor, elaborarea de urgenta a Planului National de Gestiune a Deseurilor si comunicarea oficiala cu privire la principalele problem care stau in calea reciclarii deseurilor si a solutiilor de rezolvare a acestora. 
5. Smart Collect  
Proiect de promovare a colectarii separate, prin utilizarea de aparate tip RVM (Reverse Vending Machine) si tip container in zone de tranzit urban ridicat. Implementarea de proiecte pilot (3-6 luni) in zone cheie efectuand masuratori asupra impactului pe care implementarea il are (analize comparative si cantitative). 

 • Costinesti (Constanta). Pe durata sezonului estival a fost plasat un aparat de colectare (RVM incastrat in container) in statiunea de pe malul Marii Negre.
 • Bucuresti – Train Delivery. Eveniment care marchează reafirmarea Gării de Nord ca obiectiv turistic, urbanistic și cultural. Pe durata celor trei zile ale evenimentului a fost plasat pe peronul 14 al garii un dispozitiv RVM de colectare a deseurilor din PET si aluminiu.
 • Bucuresti – Balkanik Festival. Singurul festival de muzica si cultura balcanica din Bucuresti. Pe durata celor trei zile ale evenimentului a fost plasat la locul evenimentului (Grădina Uranus – str. Uranus, nr. 144) un dispozitiv RVM de colectare a deseurilor din PET si aluminiu.
 • Borsa (Maramures). Conform unui parteneriat cu Consiliul Local din oras am plasat un aparat de colectare (RVM incastrat in container) in central localitatii. Dispozitivul nu este inca functional.
 • Bucuresti – Hewlett-Packard. S-au purtat discutii cu reprezentantii primariei existand un acord de principiu pentru amplasarea unui reciclator de PET, Aluminiu si Sticla. City Managerul a cerut evidentierea mai multor avantaje, altele decat cele clasice (vouchere, educatia publicului privind colectarea separata si imbunatatirea generala a ecosistemului local). Momentan lucrurile sunt in standby si recomandam reluarea discutiilor in 2015 pentru perioada primavera-vara. De asemenea, s-a purtat o discutie si cu managmentul furnizorului local de servicii de salubritate GSU, care si-au exprimat acordul de principiu privind preluarea fractiilor si operarea containerului. 
 • Bucuresti – British-American Tobacco. Discutii inaintate privind plasarea unui dispozitiv RVM la sediul firmei incepand cu luna februarie a anului 2015.

 

6. Masa rotunda – De ce nu avem un prezidenţiabil care să îşi asume temele „Roşia Montană” şi „gazele de şist”?
Evoluţia proiectului minier al celor de la Roşia Montană Gold Corporation a stagnat, în timp ce în cazul gazelor de şist s-a început deja explorarea (perioadă în care se foloseşte aceeaşi tehnică ca şi în cazul exploatării, fracturare hidraulică). Totuşi, în pragul alegerilor prezidenţiale am observat că aceste două teme importante ale agendei publice nu sunt asumate de nici unul dintre candidaţii anunţaţi pentru cursa electorală.Participanți – reprezentanti ai societatii civile: Nicușor Dan, Mircea Toma, Claudiu Craciun, Remus Cernea, Dan Trifu, Marina Stefan, Antonio Momoc, Mircea Kivu. 

 

7. Lansarea studiului – Implementing the “Just Transition” 
Eveniment organizat impreună cu organizația Change Partnership (Belgia). Obiectivul principal al acestui proiect este de a demara o dezbatere publica despre cum institutiile europene, guvernele regionale si nationale, sindicatele si societatea civila pot lucra impreuna la o strategie de reducere a nivelului actual al emisiilor de carbon din industrii. Proiectul a fost finantat prin Programul Life+ al Comisiei Europene. 
8. Vizita la nava Rainbow Warrior  
În perioada 15 – 18 august vasul Rainbow Warrior al celor de la Greenpeace a putut fi vizitat în portul din Constanţa. Grupul de ecologişti a ajuns în România pentru a duce mai departe mesajul lor împotriva acţiunilor umane care produc grave schimbări climatice. Vasul care se deplasează în 80% din timp cu ajutorul velelor iar motorul diesel se foloseşte doar în situaţii critice a fost vizitat de un grup de reprezentanti ai Institutului Verde. 
9. Gala Fondurilor Structurale 
Institutul  Verde a participat la evenimentul Gala Fondurilor Structurale la invitatia Reprezentantei Comisiei Europene in Romania. Evenimentul a fost organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România şi Structural Consulting Group si in cadrul sau au fost premiate cele mai bune proiecte implementate in tara noastra in ultimii sapte ani cu fonduri europene. 
10. Argumentare stiintifica privind constructia gropii de gunoi din masivul Giumalau 
Pe site-ul asociatiei noastre a fost publicata argumentatia Dianei Culescu, absolventa a Sectiei de Peisagistica a Facultatii de Horticultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti in 2006 si a Masterului de Dezvoltare Urbana Integrata, in 2008, in cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” Bucuresti. Din 2007 este membru al Asociatiei Peisagistilor din Romania – AsoP. 

 

II. ACTIVITATEA ȘTIINȚIFICĂ a Institutului Verde:

 

1. Constituirea CENTRULUI EUROPEAN PENTRU DEZVOLTARE INTERREGIONALA – ECIRD –
ECIRD asigură infrastructura managementului proiectelor de cercetare-dezvotlare ale Institutului Verde, fiind organizat în departamente autonome, coordonate de către Directorul Executiv.Principalele departamente ale ECIRD sunt: 

 1. Departamentul IT&C –asigură operarea și dezvoltarea PLARFORMEI UNITED ELECTRONși a serviciilor acesteia –Serviciile UNITED ELECTRON;
 2. Departamentul de cercetare clinică biomedicală –are ca obiectiv constituirea INSTITUTULUI VIRTUAL și dezvoltarea platformelor colaborative pentru cercetare biomedicală;
 3. Departamentul pentru strategiile de dezvoltare durabilă –asigură managementul proiectelor de finanțare, coordonând REȚEAUA UNIVERSITARĂ a ECIRD;
 4. Departamentul pentru tehnologii avansate.

 

 

2. REȚEAUA UNIVERSITARĂ 
REȚEAUA UNIVERSITARĂ este o structură colaborativă care are ca obiectiv promovarea expertizei organizațiilor de învățământ și de cercetare în realție cu beneficiarii potențiali ai programelor de finanțare. Pentru optimizarea funcționării REȚELEI, Institutul Verde pune la dispoziția partenerilor săi Serviciul UE PROJECT STANDARD, astfel încât promovarea expertizei, ofertarea serviciilor de consultanță și de management de proiect, precum și transferul tehnologic să poată fi realizate cu maximum de eficiență.
3. PLATFORMA COLABORATIVĂ PENTRU CERCETARE BIOMEDICALĂ (PCBM)
PCBM este constituită în parteneriatul dintre Institutul Verde și Academia de Științe Medicale din România, cu scopul de a stimula cercetarea biomedicală și colaborarea internațională a organizațiilor medicale și de învățământ medical, a organizațiilor profesionale și a administrației sistemului de sănătate publică și de cercetare biotehnologică. PCBM își propune să lanseze, în primul semestru al anului 2015, PLATFORMA FRANCOFONĂ DE TELEMEDICINĂ, în colaborare cu Academia Națională de Medicină a Franței.
4. PROGRAMUL NAȚIONAL ”BIOMOTRIC” 
Institutul Verde a lansat în 2014, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, Programul Național BIOMOTRIC, prin care se va realiza monitorizarea optimală a potențialului sportiv al populației tinere a României, precum și paramentrii esențiali pentru evaluarea stării de săntătate a acesteia și de previzionare a evoluției în timp a stării generale de sănătate a întregii populații a țării.

 

5. PLATFORMA ”UNITED ELECTRON”
PLATFORMA UNITED ELECTRON este infrastructura automatizată utilizată de toate departamentele Institutului Verde și ECIRD pentru programul său integrator: STRATEGIILE PENTRU DEZVOLTARE DURABILĂ 

 

III. PLANUL DE ACTIVITATE 2015:

 A. PROGRAME ECOLOGISTE:

  Continuarea proiectului Smart Collect 
Identificarea unor noi parteneri si plasarea dispozitivelor de colectare in diferite destinatii (RVM – sedii companii cu un numar ridicat de angajati si RVM (incastrat in container) in spatii libere in zone cu trafic intens de oameni).  
  Aderarea la Federation of Young European Greens (FYEG) 
 
  Concurs de grafica Distopia Carpatica 
Cum ar arata o Romanie verde in 50 de ani daca incepem de astazi sa dezvoltam politici ecologice durabile sau cum ar arata Romania in 50 de ani daca nu reformam industriile si educatia oamenilor? 
  Proiect in parteneriat cu Change Partnership 
Scrierea si implementarea unui proiect online. Obiectivul proiectului este acela de creste nivelul de constientizare al tinerilor cu privire la Sistemul de Comercializare al Emisiilor in Uniunea Europeana. 
  Proiect “Ambasadorii sustenabilitatii” 
Implementarea proiectului “Ambasadorii sustenabilitatii”. El a fost scris pentru a participa la concursul de proiecte de pe platform teimplici.ro, dar a fost declarat neeligibil intrucat nu am beneficiat de un alt partener. In prezent se cauta alte linii de finantare pentru punerea lui practica.   
  Ghid de bune practici verzi 
Scrierea si implementarea unui proiect care va avea ca obiectiv realizarea unui ghid de bune practici al investitiilor verzi din tara noastra. Se vizeaza atragerea de fonduri europene. 
  Proiect uleiuri uzate 
Scrierea si implementare unui proiect cu privire la ridicarea nivelului de constientizare fata de colectarea si reciclarea uleiului de uz casnic si asupra efectelor nocive ale uleiului alimentar uzat aruncat la chiuvetă. Este vizat un parteneriat cu initiatorul proiectului “Uleiosul”, Marian Scafaru. 

  

B. PROGRAME ȘTIINȚIFICE: 

1. Strategia pentru Dezvoltare Durabilă 
2. Programul BIOMOTRIC – programe pentru cercetare în domeniul creșterii performanței umane 
 3. Programul de cercetare biomedicală 
3.1. Proiectele de finanțare IMI.2. – cercetare clinică în farmacologia inovativă 
3.2. PLATFORMA FRANCOFONĂ DE TELEMEDICINĂ 
3.3. REGISTRUL INTEGRAT DE PATOLOGIE 
3.4. OPTIMIZAREA PROTEZĂRII ALOTROPE A DEFECTELOR OSOASE 
3.5. STUDIUL ELONGAȚIEI OSOASE DIRIJATE ÎN CORECTAREA HIPOPLAZIILOR OSOASE CRANIO-CERVICALE

  

Programele științifice ale Institutului Verde, derulate prin ECIRD, sunt actualizate pe site-ul www.ecird.eu și pot fi accesate prin înregistrarea organizațiilor care sunt interesate de colaborarea cu acesta, urmând standardul UE PROJECT.

 

C. ACTIVITATEA COMERCIALĂ A INSTITUTULUI VERDE – ECIRD –

Activitatea prin care IV își asigură sustenabilitatea programelor sale, atât cele ecologiste cât și cele științifice constă din comercializarea serviciilor informatice ale PLATFORMEI UNITED ELECTRON, servicii operate în regim de Software as a Service (SaaS), în colaborare cu partenerii institutului: Fundația AMFITEATRU, ROMARG, Academia de Științe Medicale, Centrul OPTIMUM al Universității POLITEHNICA București, Facultatea de Matematică și Informatică a Universității OVIDIUS Constanța și European Business Management Italia.

 

Serviciile UNITED ELECTRON certificate:

 

1. UE DATA
2. UE PROFESSIONAL
3. UE SPORT
4. UE PROJECT
5. UE HOSPITAL MANAGEMENT
6. UE MEDICAL –The Integrated Pathology Repertory

 

Detaliile tehnice și operaționale ale Serviciilor UE, precum și condițiile de contractare și de utilizare ale acestora, sunt actualizate pe site-ul www.ecird.eu.

Pe același site sunt prezentate și parteneriatele Institutlui Verde, precum și proiectele administrate prin sistemul informatic UE PROJECT, sistem pus gratuit la dispoziția utilizatorilor interesați de conceperea și finanțarea de proiecte de dezvoltare.

 

ACTIVITĂȚI ORGANIZATORICE

 

 1. Consolidarea nucleului de baza a echipei care se ocupa de proiectele Institutului Verde.
 2. Optimizarea funcționării departamentelor de specialitate ale ECIRD, pentru dezvotarea programelor științifice ale Institutului Verde, în principal programele REȚEAUA UNIVERSITARĂ, Programul Național BIOMOTRIC și PLATFORMA DE CERCETARE BIOMEDICALĂ.
 3. Extinderea rețelor de management de proiecte colaborative UE PROJECT.
 4. Participarea la seminarii si workshop-uri de management al proiectelor.

 

 1. COLABORATORII INSTITUTLUI VERDE
 • Ciprian Ciocan;
 • Marius Gaina
 • Calin Negosanu,
 • Alexandra Gogalniceanu,
 • Mihaela Alexe,
 • Iulia Roman,
 • Stefan Anghel,
 • Alexandra Caciularu,
 • Corina Tudosan,
 • Nicoleta Badea,
 • Bianca Andries,
 • Anton Deleu,
 • Madalina Munteanu,
 • Alina Gheorghe.

 

IV. DATE STATISTICE:

 

 1. Site-ul asociatiei a fost vizitat de peste 20.000 de ori in acest an, cu peste 13.000 de vizite mai mult decat in cursul anului precedent.
 2. Pagina de Facebook a asociatiei a inregistrat o crestere a aprecierilor (Like-uri) cu aproximativ 50% (de la 529 la 1062).
Te-ar putea interesa și