1. Proiect transfrontalier “Establishing a Transboundary Watchdog Mechanism for Environmental Problems for Green Political Parties and NGOs on the Balkans” (martie – octombrie)
Parteneri:
a. organizații neguvernamentale: Institutul Verde – România, Izgrejsonce Skopje – Macedonia, Blue Link – Bulgaria, Centrul Național de Mediu – Moldova.
b. jurnaliști: Tiberiu- Mihail Cimpoeru (Casa Jurnalistului) – România, Atanas Tchobanov (Bivol) – Bulgaria, Zlatko Simonovski (Center for Research and Policy Making – Macedonia, Vladimir Thoric (Panorama) – Moldova
c. partide politice: Partidul Verde – România, Zelenite – Bulgaria, DOM – Macedonia, Partidul Verde Ecologist – Moldova.
Proiect al Green European Foundation şi realizat cu sprijinul financiar al Parlamentului European.
Descriere: Proiectul presupune ridicarea nivelului de conștientizare (la nivelul societății civile prin resursele organizațiilor neguvernamentale și a jurnaliștilor, dar și la nivel politic prin instrumentele specifice partidelor) a unor probleme locale prin publicarea unor investigații jurnalistice. Rezultatul scontat este sensibilizarea și implicarea activă a comunității locale și naționale pentru combaterea problemei identificate. Punctual, Institutul Verde, alături de jurnalistul Tiberiu-Mihail Cimpoeru, au adus în prim-plan impactului social pe care îl au despăduririle/furtul de lemne şi cum evoluează/involuează comunităţile în care aceste fapte se petrec (Valea Măcelarului – județul Argeș).
Materialul realizat poate fi interpretat și ca un instrument pentru a înțelege mecanismul prin care fenomenul despăduririlor/furtului de lemn funcționează în comunitățile sărace, cum persistă această activitate în decursul generațiilor și sunt indicate câteva puncte unde s-ar putea sparge acest cerc vicios: educație-sărăcie-furt-despădurire.
Pentru buna desfășuare a proiectului au fost organizate două întâlniri ale tuturor partenerilor la Sofia – Bulgaria (20/21 martie, 18/19 septembrie), 2 deplasări pentru culegerea datelor (Bughea de Sus, Bughea de Jos, Albești – Argeș – în cursul lunilor august/septembrie) și un eveniment de lansare a investigației (Seneca AntiCafé – București – 28 octombrie).
2. D-Talks (Development Talks) reprezintă o serie de conferințe care își propune să aducă în prim-planul opiniei publice teme de interes major pentru dezvoltarea durabilă a societății românești. (aprilie – )
Anul 2015 a reprezentat anul în care acest proiect a debutat și în care s-au desfășurat patru ediții ale acestei inițiative (aprilie, mai, iunie, decembrie). Temele abordate au fost: despăduririle abuzive/ilegale, relația defectuoasă a românilor cu deșeurilor pe care le produc, definirea și exemplificarea dezvoltării sustenabile și risipa alimentară.
Speakerii conferințelor au provenit din medii diferite (societate civilă, business, mass media, politică): Alex Dima (jurnalist Pro TV), Csibi Magor (Director de Programe WWF România), Cristian Neagoe (Project Manager – Street Delivery), Șerban Pitic (antrenorul echipei naționale de debate), Constantin Damov (co-fondator Green Group), Alex Nedea (jurnalist Antena 3/Jurnalul Național/Vice), Cristian Lascu (speolog, primul redactor-șef al National Geographic România), Anca Baniță (Communication Manager – Let’s Do It, Romania!), Mihaela Stoica (jurnalist – Gândul), Cosmin Savu (jurnalist – Pro TV), Gelu Sabău (președinte Asociația pentru Promovarea Culturiii și Responsabilizare Civică), Roxana Bucată (jurnalist Think Outside The Box), Cosmina Paul (Project Manager – „O masă caldă”), Florin Alexandru Alexe (deputat), Elena Dinu (consilier organizare de piață – Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale).
Gazde și parteneri ai evenimentelor: British Council Romania, Spațiul Public European și Cărturești.
Parteneri media: TaNăNANa Radio, Șapte Seri, Igloo, Zeppelin, TV City.
În decursul acestor activități am beneficiat de ajutorul a peste zece voluntari.
3. UB te ve(R)de – campanie de plantare de arbori în spațiile administrate de Universitatea din București. (martie – aprilie)
Campania UB te ve(R)de este implementată cu sprijinul Primăriei Municipiului București în cadrul programului Capitala crește verde, care are ca scop plantarea de arbori și arbuști în București.
În cadrul demersului s-au plantat aproximativ 1000 de puieți în Complexul Grozăvești, Complexul Măgurele, Complexul Panduri și în curtea Casei Universitarilor.
Partenerii campaniei sunt: Institutul Verde, Asociația Studenților Universității din București (ASUB), Teamwork, AIESEC, CSR NEST, Viitor Plus, Grădini urbane comunitare, Stop CO2.
Institutul Verde a participat la aceste activități cu cinci voluntari.
4. Plantăm fapte bune – cea mai mare acțiune de împădurire cu voluntari din România. Aproape 10.000 de voluntari au plantat peste 150.000 de puieți în 14 județe. (14 noiembrie)
Institutul Verde a participat la această campanie cu 4 voluntari la acțiunea de la Valea Părului, comuna Beceni, județul Buzău. Copăceii au fost plantați la marginea albiei superioare a pârâului Slănic pentru a fixa malul estic. Zona este cunoscută ca fiind foarte des afectată de inundații și viituri puternice care distrug sistematic gospodăriile învecinate.
5. Modificarea legii 349/2002 privind prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun. Fumatul va fi interzis complet în toate spaţiile publice închise, inclusiv în baruri, discoteci şi restaurante, conform unei propuneri de act normativ care a trecut astăzi de deputaţi.
Institutul Verde a fost una dintre primele organizații neguvernamentale care a susținut Coaliția “România Respiră” (inițiativa civică care militează pentru protejarea sănătății persoanelor fumătoare și nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, precum și prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor și asigurarea unui nivel adecvat al calității vieții populației din România, cu o atenție specială acordată tinerilor) – 3 aprilie.
Proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost adoptat de Senat în iunie 2011 şi de-atunci se afla la Camera Deputaţilor. De aceea a fost imperative ca societatea civilă să se mobilizeze exemplar pentru a pune presiune pe factorul politic și pentru a schimba cadrul legislative în această privință.
6. Promovarea sistemului de preluare a deșeurilor – SIGUREC.
Parteneri: Ecopack Management, Green Group.
Și în cursul anului 2015 Institutul Verde a continuat desfășurarea acțiunilor de promovare a infrastructurii SIGUREC.
În lunile februarie – martie echipele de voluntari au împărțit pliantele SIGUREC în centrele comerciale din Galați și Brăila, cât și în cartierele învecinate.
În luna iunie, voluntarii Institutului Verde au participat la evenimentele Street Delivery (cel mai mare festival urban din țară – strada Verona, Parcul Grădina Icoanei – București) și Expo Apa (Palatul Parlamentului). Participanții au putut vedea și utiliza dispozitivele SIGUREC IN cu care am fost prezenți la fața locului. La Expo Apa a fost organizată și o tombolă cu premii pentru cei mai frecvenți utilizatori ai aparatului de colectat ambalaje din PET/aluminiu(agende, ghiozdane, sacoșe din pânză sau genți termoizolante) premii oferite de partenerul Wilo (producător de top în domeniul pompelor şi sistemelor de pompare pentru instalaţiile de încălzire, climatizare şi răcire, alimentării cu apă şi evacuării apei uzate).
La cele două eveniemente au participat cumulat peste 10.000 de oameni. Voluntarii Institutului Verde au interacționat cu peste 800 de participanți (au oferit detalii despre modul de funcționare al SIGUREC și unde sunt localizate în București aceste dispozitive). Dintre aceștia, 500 au depus cel puțin un ambalaj prin intermediul SIGUREC.
În luna septembrie, voluntarii Institutului Verde au participat la Balkanik Festival și le-au prezentat celor prezenți SIGUREC NOMAD (o rulotă în care au fost încastrate două dispozitive RVM – Reverse Vending Machine) pentru colectarea recipientelor din PET şi a dozelor de aluminiu). Cu această ocazie am organizat un concurs cu premii pentru cei care au depus cele mai însemnate cantități de ambalaje prin intermediul sistemului intelligent de colectare deșeuri. Concurenții s-au întrecut pentru a câștiga o chitară și mai multe muzicuțe.
La ediţia din acest an (am participat și anul trecut) a acestui festival am reuşit să colectăm peste 500 de unităţi (sticle din PET şi doze de aluminiu) de la aproximativ 300 de oameni care au utilizat cele două dispozitive SIGUREC aduse la faţa locului. Cantitatea este similară celei strânse anul trecut la acelaşi eveniment. Din păcate, numărul participanţilor la festival a fost mai mic decât în anul precedent din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din primele două zile ale acţiunii.
În octombrie am fost bucuroși să ne numărăm printre partenerii Green Group, la lansarea aplicației SIGUREC (oferă posibilitatea consumatorilor să înregistreze și să monitorizeze performanțele de colectare, prin scanarea voucherelor eliberate de oricare dintre sistemele inteligente de colectare Sigurec. De asemenea, aceștia își pot calcula cantitatea de CO2 salvată prin sortarea și trimiterea deșeurilor spre reciclare.)
7. Igienizare Parcul Natural Văcărești – 23 mai
Acțiune de curățare a suprafeței terestre din z organizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Let’s Do It, Romania!
Institutul Verde a fost unul dintre partenerii evenimentului și a participat la această activitate cu 3 voluntari. În total la acțiunea de ecologizare au participat peste 500 de voluntari.
8. Săptămâna ALTFEL – prezentare “Responsabilitatea față de mediu” – 9 aprilie
În cursul aceste săptămâni am asistat și susținut o prelegere despre responsabilitățile pe care orice tânăr trebuie să și le asume pentru a întreține o relație normală cu mediul înconjurător. Publicul a fost format din aproximativ 50 de elevi de la Colegiul Național Iulia Hașdeu și Colegiul Național Gheorghe Lazăr. Loc de desfășurare – Facultatea de Geografie a Universității din București.
Partener: Asociația pentru Promovarea Culturiii și Responsabilizare Civică.
9. Flash Mob împotriva augmentării capacităților de producție a Centralei nucleare de la Cernavodă.
În data de 11 martie am organizat un flash mob în fața Guvernului României, la împlinirea a patru ani de la accidentul nuclear de la Fukushima – Japonia.
10. Dezbatere “Voluntariatul național și internațional în România” – 26 octombrie
Organizator: Libra Foundation
Partener: British Council
Principalele teme abordate au fost legate despre metodele de atragere ale voluntari către activitățile și proiectele implementate de organizațiile neguvernamentale. La acțiune au luat parte reprezentanți ai Habitat for Humanity, Bridging the Gap, Asociation of European Students (AEGEE), Village Life, Concordia, Policy Center for Roma and Minorities, Libra Foundation și British Council.
11. Școala Digitală pentru ONG-uri este prima școală online dedicată sistematizării informațiilor cu și despre utilizarea online-ului pentru organizații neguvernamentale din România.
Organizator: Asociația TechSoup
a. Webinar – LinkedIn pentru ONG-uri – 13 noiembrie
b. Webinar – Branding pentru ONG-uri – 18 noiembrie
12. Webinar – Erasmus+
Organizator: Green European Foundation
Partener: Heinrich Boll Foundation
Evenimentul a reunit mai multe organizații ecologiste din Europa interesate să implementeze proiecte prin programul Comisiei Europene, Erasmus+. Speakerii au fost: Ioana Banach/Green European Foundation, Rebecca Wagner/Heinrich Böll Foundation, Vendela Engblöm/Swedish National Agency, Tania Berman/European Association for the Education of Adults.
13. Dezbatere – proiecție film documentar Climate BluePrint
Organizator: REPER21, Institutul Francez
Speakeri:
– Ionuţ Dulămiţă (jurnalist editor la Think Outside the Box)
– Ionuț Cepraga (coordonator campanii Greenpeace Romania)
– Bogdan Gioară (președinte REPER21)
În ciuda a 20 de ani de analize și dezbateri internaționale, creșterea temperaturii cu +2°C până la sfârșitul secolului pare inevitabilă. Această creștere ar putea ajunge chiar la +6°C, în condițiile în care umanitatea va continua pe modelul “business as usual”. La eveniment au luat parte aproximativ 30 de persoane.
Dezbaterea a pornit de la întrebarea: Cum ne implicăm? Umanitatea suportă deja primele consecințe: evenimente climatice extreme, precum uraganele Sandy sau Katrina, topirea ghețarilor de la poli, creșterea rapidă a nivelului mărilor, acidifierea oceanelor… și să nu uităm valurile de căldură, inundațile și zonele în curs de deșertificare din România!
14. Activități de natură civică:
a. Apel catre Presedintele Klaus Iohannis – peste 35 de organizatii neguvernamentale au adresat un apel Presedintelui Romaniei de a adopta masuri concrete care sa raspunda la revendicarile din strada si la cele ale societatii civile organizate impotriva coruptiei si pentru reforma statului si a clasei politice. – 10 noiembrie
b. Dezbatere – Votul prin corespondență? Da, dar nu oricum. Campania – Politică fără Bariere. – 8 iulie
c. Dialog cu cetățenii al prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. – 4 iunie.
d. Dezbatere “Roma in the UK Media” – 25 martie
15. Pe întregul parcurs al anului Institutul Verde a participat și a susținut în mod sistematic diverse campanii cu privire la metodele sustenabile de transport urban, gestionarea corectă și riguroasă a deșeurilor de orice natură, despăduririle abuzive/ilegale de copaci, schimbările climatice datorate acumulării de cantități din ce în ce mai mari de gaze cu efect de seră în atmosferă, implicarea civică activă în viața comunității, prevenția și combaterea discriminării de orice natură din societatea românească, protecția animalelor, la protejarea și valorificarea patrimoniului local sau corupția generalizată la nivel institutional.
Mulțumim tuturor partenerilor și voluntarilor care ne-au ajutat în cursul acestui an să fim mai buni și să depășim performanțele din anii precedenți (Alexandra Căciularu, Alexandra Gogălniceanu, Mădălina Munteanu, Diana Ene, Alina Gheorghe, Eduard Ionuț Cîrstea, Nicoleta Iacob, Emilia Bârsan, Lucia Velt, Raluca Juncu, Ștefan Costin Anghel, Cristina Chelmuș, Andreea Nistor, Ana Smărăndescu, Andreea Stănescu, Cosmin Sipoș, Mihaela Elena Nicolae, Larisa Marin, Lorea Neagu, Oana Neagu, Cristina Danu, Daria Scutaru, Marian Boboc și Mihai Boboc)