Reforma fiscala structurala nu mai poate fi amanata si inlocuita cu masuri carpite care nu rezolva problema de fond: cresterea veniturilor la buget.Colectam la buget cu pîna la 20% mai putin decat media europeana si cu pina la 10% mai putin decat media tarilor din Europa Centrala si de est.
Privatizarea profiturilor si socializarea pierderilor este cel mai pagubos principiu aplicat inclusiv la filosofia fiscala.
Noi credem ca este nevoie de o reforma fiscala de fond aplicata dupa dezbaterea obligatorie cat mai larga cu cetatenii, acestia asigurand in fapt prin contributii sociale, impozit pe salariu si platile indirecte legate de accize si TVA, aproape 75% din veniturile bugetare.
Reforma fiscala structurala in opinia noastra presupune trei piloni principali:
1.Impozitarea progresiva, iesirea din statutul de tara a muncii ieftine si paradis fiscal pentru bogati. Bogatii trebuie impozitati astfel incat sistemul fiscal sa atenueze inegalitatile majore generate de piață, inegalitati care nu ajuta creșterii economice sustenabile.Inegalitatea excesiva din Romania este inhibitoare de dezvoltare economica.
2.Introducerea stării de urgență fiscală.Cresterea colectarii presupune revizuirea sistemului de conformare voluntara, astfel incat colectarea sa fie incurajata nu amanata la nesfarsit.
3.Stoparea facilitatilor fiscale, la presiunea unor grupuri de interese private ostile interesului public, care nu genereaza dinamica economica, care nu stimuleaza venituri impozabile/eliminarea banilor ”morti”
In viziunea noastra reforma fiscala structurala trebuie sa opreasca risipa din sistemul finantelor si sa creeze premise reale pentru cresterea investitiilor generatoare de bunuri publice competitive, educatia si sănătatea în primul rând, iar de pe alta parte sa faca din stat un motor performant al tranzitiei verzi in Romania.