Soluțiile noastre

Soluții bune pare să aibă oricine, iar de probleme nu am dus niciodată lipsă. Cu toate acestea, la întrebarea ”Considerați că ne îndreptăm, într-o direcție bună?”, din majoritatea sondajelor derulate în România în ultimii 30 de ani rezultă că suntem de părere că ne îndreptăm într-o direcție greșită. De unde atât pesimism atunci? Dacă undeva sunt soluțiile, iar în altă parte problemele, de ce nu le unim pur și simplu? Oare chiar acest fel de gândire liniară este atât urmare cât și cauză pentru perpetuarea la nesfârșit a neîncrederii în viitor? Cercetând cauzele fenomenului vom putea extrage foarte repede câteva cauze de bază, printre care neîncrederea în autoritățile statului, lipsa de educație în privința felului în care funcționează statul român (structuri, așteptări, mecanisme, proiecte, legislație etc) și, respectiv, lipsa de coeziune socială.

Considerând aceste trei repere, construim programe prin care căutăm să abilităm cât mai multe grupuri și comunități să rezolve problemele cu care se confruntă.

Structura verde

Structura Verde

Un instrument de reacție pentru problemele ce pot apărea în orice comunitate de pe teritoriul României.

Găsim soluții

Proiecte

Soluțiile noastre

Termenul de community problem solving reprezintă implicarea comunității în identificarea soluțiilor. Proiectul nostru emulează exact acest principiu căutând să angreneze puterea de rezolvare a cât mai multor persoane pentru a produce, în final, una sau mai multe soluții fezabile. Termeni care păreau asociabili mai degrabă cu lumea ficțiunii științifice sunt de fapt la îndemâna noastră acum.

Soluționarea prin sfatul comunității implică o abordare la care un individ sau chiar un grup de indivizi nu ar avea acces. Să facem o presupunere educată și să ne gândim că la majoritatea întrebărilor cu care ne confruntăm zi de zi, cineva, pe planeta Pământ, știe soluția. Chiar dacă am avea o baghetă magică cu care să putem aduna toate soluții propuse, tot am rămâne un număr foarte mare de sugestii. Aici intervine un al doilea mecanism al proiectului nostru care are capacitatea să extragă răspunsurile care întrunesc anumite condiții în privința formei și a legăturii cu altele. Acestea devin candidați pentru faza următoarea: validarea.

Validarea se face prin expunerea candidaților către grupuri independente de specialiști. Vom presupune că aceștia încă nu au ajuns la soluțiile respective sau au ajuns deja și le-au analizat atent. În primul caz, vor avea subiecte pentru dezbatere, iar în cel de-al doilea vor avea deja un răspuns cu care vom valida sau invalida soluția candidat.

Nimeni nu are puterea să vadă în viitor, iar simulări matematice pentru testarea de facto a candidaților validați se poate să nu fie posibile, vom publica concluziile alături de parcursurile lor în fiecare an. Astfel, vom putea vedea ulterior cum evoluează capacitatea de soluționare, având în vedere că unele probleme vor fi deja rezolvate.

Cazuri de succes folosind această metodă

https://www.nytimes.com/by/lisa-sanders-md 

Diagnosis: Solving the Most Baffling Medical Mysteries