arboriIn Romania exista cca 5000 de arbori seculari care trebuie protejati de lege. Valori naturale inestimabile, adevarate mosteniri culturale si istorice ale comunitatilor locale din tara noastra.

In acelasi timp acesti arbori sunt veritabile ”umbrele de securitate” pentru intregi ecosisteme naturale.

Verzii sustin deblocarea la Camera Deputatilor a parcursului legislativ al unui proiect de lege (adoptat de Senat) care este dedicat protectiei acestor arbori seculari. Arborii seculari sunt acei arbori din fondul forestier naţional sau din afara acestuia, inclusiv din intravilanul localităţilor, care prezintă o valoare cultural-istorică documentată, pentru zonă şi comunitate, fiind legaţi de un eveniment istoric sau de o personalitate, de o întâmplare istorică sau de o legendă şi care au  o circumferinţă minimă a trunchiului, măsurată la 130 cm de sol în amonte, respectiv au vârsta de minimum 160 de ani.

Toate tarile mari din Europa au asttfel de legi adoptate sau in curs de adoptare. Romania tine blocat de  aproape 1 un an acest proiect de lege.

Cerem Presedintelui Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, liderul PSD, daca tot a enuntat intentia partidului pe care il conduce, de a deveni ”cel mai important partid verde din Romania” sa deblocheze de urgenta legea protejarii arborilor seculari.

Te-ar putea interesa și