Principala cale de reducere a riscului pentru dezastre naturale este prevenția. Dar atunci când acest lucru nu este posibil, este important să se minimizeze daunele aduse oamenilor, bunurilor și mijloacelor de trai prin sisteme de avertizare timpurie.
Acest lucru este important în special în cazul pericolelor cu debut brusc sau cu mișcare rapidă, cum ar fi tsunami, cicloni și erupții vulcanice, dar este relevant și pentru pericole mai lente, cum ar fi seceta și focarele de boli.
Nu este suficient ca un sistem de avertizare timpurie să identifice corect un pericol iminent, fiind, de asemenea, important să asigure că populațiile și sectoarele care sunt expuse riscului pot primi alerta, o pot înțelege și, cel mai important, pot acționa în funcție de ea. Prin urmare, o avertizare timpurie trebuie să declanșeze o acțiune timpurie. În cazul pericolelor care se mișcă rapid, aceasta înseamnă uneori evacuarea și căutarea unui adăpost adecvat.
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a desemnat ziua de 13 octombrie drept zi internațională pentru reducerea riscului de dezastre naturale, cu scopul de a promova o cultură globală a conștientizării și prevenției lor.
În conformitate cu acordul internațional ”Cadrul Sendai pentru Reducerea Riscului de Dezastre 2015-2030”, adoptat în martie 2015, ziua este o oportunitate de a recunoaște progresele înregistrate în privința reducerii riscului de dezastre naturale și a pierderii de vieți umane, mijloace de trai și sănătate. Acordul Sendai are șapte ținte strategice și 38 de indicatori pentru măsurarea progresului în reducerea riscului de dezastre și a pierderilor. Acești indicatori aliniază punerea în aplicare a Cadrului Sendai cu punerea în aplicare a Obiectivelor de dezvoltare durabilă și a Acordului de la Paris privind schimbările climatice.
Iată mesajul lui Mami Mizutori, șeful UNDRR cu privire la Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului de Dezastre
„Supraviețuirea este cel mai elementar dintre toate instinctele umane. Cu toate acestea, milioane de oameni nu pot supraviețui pentru că nu sunt avertizați cu privire la dezastrele iminente.
Astăzi, o treime din populația lumii, în principal din țările cel mai puțin dezvoltate și din micile state insulare în curs de dezvoltare, nu este acoperită de sistemele de avertizare timpurie a dezastrelor.
În Africa, este și mai rău: 60% dintre oameni nu au acoperire.
Este inacceptabil!
Avertizarea timpurie și acțiunea timpurie salvează vieți.
Cu ocazia Zilei Internaționale pentru Reducerea Riscului de Dezastre Naturale de anul acesta, fac un apel tuturor țărilor să implementeze Ținta G din Cadrul Sendai pentru a crește accesul la sistemele de avertizare timpurie cu mai multe pericole și la informații despre risc.
Împreună, putem atinge obiectivul global stabilit de Secretarul General al ONU ca fiecare persoană de pe planetă să fie acoperită de un sistem de avertizare timpurie în următorii 5 ani.
Putem și trebuie să împiedicăm pericolele să devină dezastre și să punem lumea pe calea către zero dezastre climatice.”